naslovna strana > aktivnosti > predavanje Realne nadnice kroz istoriju: projektovanje linije siromaštva zasnovane na osnovnim potrebama u prošlost 
 
  
Predavanje:
Realne nadnice kroz istoriju: projektovanje linije siromaštva zasnovane na osnovnim potrebama u prošlost

Profesor Robert C. Allen održao je 12. juna 2018. u Centru za liberalno-demokratske studije predavanje na temu „Realne nadnice kroz istoriju: projektovanje linije siromaštva zasnovane na osnovnim potrebama u prošlost“. Ovaj izuzetno cenjeni ekonomski istoričar, čiji je matični univerzitet Oksford, dao je važne doprinose ekonomskoj istoriji sveta na više područja – od merenja životnog standarda u srednjem i novom veku, preko razmatranja uzroka industrijske revolucije do analize sovjetske industrijalizacije.

Ovom prilikom profesor Allen iscrpno je predstavio svoj uticajni model izračunavanja granice siromaštva kako u savremenom kontekstu, tako i kroz istoriju. U svom predavanju Alen se pozabavio i pitanjem kako se određuje granica siromaštva, kako se u novijim periodima, kao i ranije u modernoj istoriji menjala granica siromaštva i koji su sve ekonomski i neekonomski faktori uticali na to.

Beogradskoj publici Roberta Alena predstavio je Branko Milanović, naš poznati ekonomista i profesor na Postdiplomskom centru City Univerziteta u Njujorku.

Predavanje Roberta Alena drugo je u seriji predavanja koja će pod zajedničkim nazivom Beogradska predavanja iz ekonomske istorije (Belgrade Lectures on Economic History) jednom godišnje, u junu svake godine, po pozivu držati poznati svetski ekonomski istoričari. U junu prošle godine prvo predavanje u ovoj seriji održao je poznati ekonomski istoričar Šefket Pamuk. Beogradska predavanja iz ekonomske istorije predstavljaju izraz nastojanja Arhipelaga i Centra za liberalno-demokratske studije da pitanja iz oblasti ekonomske istorije budu više zastupljena u akademskim istraživanjima i društvenim i javnim raspravama.

Prezentacija (PDF 4mb)
Bob Allen, Real wages in history: Projecting the BNPL into the past