naslovna >  aktivnosti > konferencije > Koordinacija državnih politika   
 

"Koordinacija državnih politika"

 CLDS, October 2005.

 

Okrugli sto pod nazivom «Koordinacija državnih politika i savetodavna funkcija u Republici Srbiji» je održan 1. oktobra 2005. godine u prostorijama Centra za liberalno-demokratske studije povodom završetka rada na istoimenoj studiji. Okruglom stolu su prisustvovali domaći i strani eksperti koji se bave reformom državne uprave, posebno reformom funkcionisanja najviših vladinih institucija, a koje su primarno zadužene za koordinisanje rada vladinih institucija i prižanje saveta ključnim donosiocima odluka (kabinet premijera, vicepremijera, Generalni sekretarijat, Sekretarijat za zakonodavstvo). Izrada studije je finansirana od strane Bertelsmann Foundation, kao deo projekta «Strategije razvoja i transformacije», koji zajedno sprovode Bertelsmann Foundation i Center for Applied Policy Research iz Minhena.

   
     
 
   
   
 
         Stumpf
            prezentacija 
Paunović                
prezentacija
                
 
                   
 

 

 
Autor studije, Marko Paunović je izložio trenutnu situaciju u Srbiji. Centar Vlade je prilično fragmentisan, a poseban problem predstavlja neshvatanje problema od strane najvažnijih donosilaca odluka. U tom smislu, prava savetodavna funkcija ne postoji i svodi se na formiranje velikog broja vladinih saveta koji ne funkcionišu u praksi, a često se čak ni jednom nisu sastali. Kabineti premijera i vicepremijera, kao ključnih ličnosti u vladi, se uglavnom ne bave dnevnim problemima u funkcionisanju vlade, tako da je njihov uticaj na najveći broj dešavanja u vladi veoma mali. Takođe, institucije koje treba da koordiniraju rad vladinih organa (kabineti predsednika, potpredsednika vlade i Generalni sekretarijat), iako imaju zakonski mandat, nemaju dovoljno kapaciteta ali ni drugih preduslova (pre svega političke volje) da preuzmu te funkcije. Autor je dao i detaljnu analizu jednog primera iz prakse koordinacije državnih politika u Srbiji – vođenje spoljnotrgovinske politike.

Prezentacije su održali i g. Istvan Stumpf (o reformi centra vlade u Madjarskoj), g. Siegfried Brenke (o pogledu na koordinaciju državnih politika iz ugla lokalne uprave), g. Martin Brusis (poređenje srpskog sistema sa sistemima u drugim državama) i g. Sorin Ionita (o rumunskom iskustvu sa reformom vlade).

Učesnici su se složili da je veliki deo ograničenja vezan za političke probleme, kao što je koaliciona vlada, podeljena po strikno partijskim linijama, koja onemogućava usaglašeno vođenje državne politike. Međutim, možda i veći deo problema predstavlja neshvatanje samog problema od strane vodećih donosilaca odluka. U tom smislu je sugerisano da će proces evropskih integracija zahtevati od vlade da svoje postupke i procedure usaglasi sa evropskim standardima u ovoj oblasti i da će to nužno dovesti do reforme i ove oblasti.

Iskustva drugih zemalja potvrđuju ovaj stav. Međutim, zajednički zaključak učesnika okruglog stola je da se bez jasne političke volje i liderstva ne mogu izvršiti duboke reforme, budući da se takvim reformama ugrožavaju mnogi interesi, pre svega zaposlenih i rukovodilaca u resornim ministarstvima.